Det lyckade kalaset är över...
för denna gång. De sista gästerna fick hem för sådär 10 minuter sedan. Mannen och jag satte oss just ner vid varsin dator för att vila en stund innan vi tar tag i det som är kvar av kalaset.
tills nästa gång. Viggo var go och glad, maten var god och uppskattades av alla, vädret var perfekt och de tre större kusinbarnen lekte hur bra som helst. De vuxna minglade omkring innan maten serverades. Mannen var lite sen till kalaset eftersom matchen hade blivit försenad.
Viggo fick jättefina presenter som mamma och pappa nog var mer tacksamma för än vad den lille grisen visade.
Nu åter till maten. Vi serverade buffé bestående av följande rätter:
Skaldjurspaj
X-kollegan´s filmjölksbröd
Marinerade och grillade kycklingbröst med balsamvinägerglace (mannens recept) och soltorkade tomater
Sallad bestående av isberg, roccula, tomater,gurka, majs och kidneyböner
Grönmögelostsås (grönmögelost, Hellmans majonäs, lätt creme fraiche)
Vitlökssås(lätt creme fraiche, Hellmans majonäs,vitlök, vitlökspeppar från www.borgebykryddgard.se)
Jordgubbskolatårta ( fast jag använde hallon och physallis)
X-kollegan, ditt bröd blev väldigt uppskattat och alla ville ha receptet, jag tar mig ännu en gång friheten och kopierar från din sida.
Filmjölksbröd (2 limpor)
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
6 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
2 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl hackade aprikoser
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Blanda allt och häll i 2 avlånga formar, grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 h.
Skaldjurspaj (serveras ljummen eller kall)
Pajdeg:
300 g smör
3 dl vetemjöl
4 msk vetemjöl
Kavla ut degen på bakplåtspapper och förgrädda i 10-15 minuter på 200 grader. Pajen görs i vanlig braspanna
400 g skalade räkor
200 g crabsticks i bitar
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
4 ägg
1 msk fisk/hummerfond
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad dill
salt och peppar
4 dl riven ost
Häll över hälften av osten dirket på pajskalet. Lägg på räkor och crabsticks.
Blanda grädde, mjölk, ägg, dill, fond, vitlök, salt och peppar.
Slå blandningen över pajen och avsluta med riven ost.
Grädda i ugn ca 35-40 minuter i 225 grader.
Jordgubbskolatårta (10-12 bitar)
´
Botten:
300 g mandelmassa
2 st äggvitor
Kolakräm:
3 dl vispgrädde
1,25 dl strösocker
4 msk ljus sirap
0,5 msk smör
Garnering:
2 dl vispad grädde, jordgubbar (eller någon annan godsak)
Gör så här:
Rita på ett bakplåtspapper en rundel ca 25 cm i diametern. Smörj rundeln, lägg på plåt
Riv mandelmassa på rivjärn och blanda m äggvitorna.
Bred ut smeten på pappret. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter (175 grader), tills ytan fårr lite färg.
Gör under tiden kolakrämen.Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull
Koka under omrörning tills krämen har tjocknat. Rör då ner smöret och låt sedan krämen svalna lite, kan inte vara allt för sval för då är det svårt att brede ut den på bottnen.
Bred ut krämen på tårtbottnarna som helst inte heller ska ha hunnit bli helt kall.
Så här långt går det bra att förbereda tårtan i god tid.
Vispa grädden, bred ut över tårta och lägg på jordgubbarna
Håll till godo och jag hoppas att någon provar på dessa recept.
God natt!