Boktips!


Tätt intill dagarna skriven av Mustafa Can

Hon föddes i Kurdistan någongång under slutet av 1930-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Utvandrade till Sverige på 1970-talet, död på Skövde lasarett i januari 2005.

Detta är boken om Mustafa Can´s älskade mamma. Hon var kvinnan som växt upp och levt i Kurdistan, han var pojken som levt några få år i Kurdistan, flyttade till Sverige och tog sig an den svenska kulturen och fick sedan svårt att förstå sin mamma ( inte pga språket) Vem var hon? Vad tänkte hon på?

I början av boken möter vi Mustafa och hans mamma när hon precis har fått beskedet att hon är döende. Man får följa hans tankar om sin mamma, hans frågor om hennes hårda liv och förlusten av hans sju syskon.

Författaren skriver väldigt ärligt om sina känslor och de svar han får från sin mamma. Man blir väldigt bestört över de liv hon har levt och hur nu sjukdomen sätter sina klor i henne, samtidigt får man en fantastiskt och ibland skrämmande inblick i hur livet och den oerhörda utanförskapen som en flykt till ett annat land kan bestå av samt vilka skillnader på livet det finns i världen.

Väl värd att läsa, den är bra och jag tar den med mig i tankarna. Böcker som lämnar spår är böcker som för mig är värda att läsa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback