Sköna Maj välkommen!

Nu har jag precis avverkat slingan upp i skogen. Det är verkligen tur att känslan som infinner sig efter att man har sprungit är så härlig, annars hade jag inte sprungit en meter kan jag säga. Nu känns det skönt och snart ska jag in i duschen.

Vi är bortbjudna ikväll, maten ska vi själva ha med oss men drickat blir vi bjudna på. Alla prioriterar vi olika! Just nu känns det inte som om vi kommer att bli långvariga på denna fest, men man vet aldrig.

Dagens: En skurk ser ofta inte ut som en skurk

Imorgon önskar jag mig vackert väder, lugn och ro, en skogspromenad, god mat och någon trevlig tidning att sitta och bläddra i.

Trevlig Valborg!


Busungar!

186449-107
Viggo och storebror som leker under skötbordet


Pappor mot mammor?

Så här skriver författaren Daniel Möllberg i dagens Expressen  och något uppretad kontrar Katerina Janouch i sin blogg med detta

Jag känner själv ibland att jag kan ha ett enormt kontrollbehov och vill att allting ska vara så perfekt som möjligt, jag borde lugna ner mig, sluta städa alltid, ta det lugnt med skolarbetet och lära mig att bara sätta mig ner fastän det finns 1000 saker som jag skulle kunna ta mig an. Att kunna gå förbi en liten grushög här och där efter barnens skor som de glömt att ta av sig när de går in efter lek i trädgården. Att förstå att det inom kort kommer att komma ytterligare en grushög efter denna så jag kan lika gärna vänta med att städa unden tills det är kväll.

Men....!
När det gäller barnen tänker jag inte göra några avkall och vänta tills kvällen. Det är här och nu som gäller, barnen är viktigast och jag tänker inte strunta i att göra något för att jag inte hinner. Det handlar inte om att vara perfekt utan det handlar om att barnen ska ha det så bra som möjligt. Självklart gör vi alla misstag, dessa misstag ska inte ske på barnens bekostnad.

Vilken tur att jag har en man som jag samarbetar så bra med men OJ!, vad denna man kommer att få en chock när jag börjar arbeta hemmifrån igen...vilken tur att han nu faktiskt ( efter sådär 2 månader i det nya huset) har lärt sig hur vår nya tvättmaskin fungerar och att man måste skruva på vattnet till den annars startar den  inte=)

Jag sitter alltid lika förundrad och lyssnar på män ( utan barn) som samtalar om vad mammorna gör under föräldrarledigheten. Meningar som ...Tänk att bara få sova hela dagarna!, Man kan kolla mycket på TV!, Ligga på stranden och lata sig!
Jag brukar fnissa lite för mig själv och skaka på huvudet....oj, oj, oj de har verkligen inte koll på läget!

Hade vid ett tillfälle en diskussion med en annan tjej  (utan barn)som under ett samtal om ett annat par kommenterade deras seperation  med kommentaren:
- Hon trodde att hon kunde fortsätta och träna, men det kan hon ju inte nu när hon skaffat barn. Han kan ju inte skippa sin träning med kompisarna, det är ju liksom socialt för honom.

Behöver jag kommentera ovanstående?


Mat!

Tänkte lägga ut  vår matsedel för de följande tio dagarna, alltid kan man dela med sig till någon.

1. Pasta och köttfärssås, grönsalla och riven parmesan
2. Tortillawraps med kyckling och grönsaker, avocadosås
3. Tortellini med skink och ostsås
4. Ungnstekt falukorv med kokt potatis, morötter
5. Potatis och morotspannkakor, bacon och gräddfilslingon
6. Potatis och purjolökssoppa med grekisk yoghurt, fullkornsbröd med ost
7. Färsk pasta med grönsakssås och skinka
8. Fusklasagne och grönsallad
9.Kycklingklubbor, sås, potatis, rödkål och kokta morötter
10. Ugnsbakad lax med ris och grönsaker (Vi är så dåliga på att äta fisk, är jättegott men dålig fantasi)

Nu vankas det grillade revben, klyftpotatis, lite olika såser och sallad. MUMS!

Vackra platser

Öveds kyrka framifrån.
Öveds kyrka

Vi som bor och verkar i Skåne är i min mening väldigt bortskämda med vackra platser. Denna eftermiddag har jag och lillebrors sambo, Viggo och storebror vandrat kring i den vackra naturen i Övedskloster (i skrivandets stund kom lillebrors sambo in med ett litet glas vin till mig, de fixar middagen=)) Har ni tillfälle så åk till Övedskloster, parkera bilen vid kyrkan ( denna kyrka gifte vi oss i och båda våra barn är döpta där) och gå i vilken riktning ni vill. Naturen är underbar!

Slottsparken som tillhör godset Övedskloster är även den en upplevelse.

Vackra platser i Skåne...

Övedskloster, speciellt området bakom kyrkan
Ystad med dess gatuhus och stadskärna
Mälarhusen
Rövarkulan
Kärleksstigen i Sjöbo
Nästan alla stränderna längs vår vackra kust
Brantevik
Vitemölla
.....
listan kan göras ännu längre...

Grillning i glada vänners lag!

Vi hade en trevlig kväll tillsammans med nya vänner (grannar) och de vänner vi har kännt läääänge. Maten blev god och var väldigt uppskattad. Den hemmagjorde hallonglassen föll alla i smaken, gjorde 14 port, vi var 7 stycken och glassen tog slut. Roligt!

Under kvällens gång stannade jag till många gånger utanför vår altandörr för att kunna titta på vårt fina trädäck. Det blev så snyggt och vi är väldigt nöjda med reslutatet. TACK snickaren och mannen!

Idag bjuder lillebror med sambo på grillat...hos oss. De bor i lägenhet i Ystad så det kan bli lite svårt att grilla hos dem. De kommer med den näst in till färdiga maten innan killarna ska vidare och spela fotboll och sedan blir det grillning på kvällen.

Nedräkningen har börjat, i mitten av maj väntar lillebror besked på om han har kommit in på polishögskolan eller inte. När han kommer in ska han bjuda på oxfilé och champagne....vi väntar med spänning!

Dagens: Ju äldre man blir desto bättre idrottsman var man en gång i tiden.

När storebror själv får välja och göra...

...då blir det smörgås med MYCKET fetaost

186449-106

Stenparti under arbete

Jag blir tokig! Alla ideér och tankar om vad man kan göra i trädgården som jag bara måste göra och gärna allt på en gång. Storebror och jag var precis och inhandlade lite taklökar och annat smått och gott. Nu har vi legat på knäna och planterat. Det är långt ifrån färdigt och imorgon ska jag bege mig till mina föräldrar för att ta deras sten som de har runt huset, blir nog inte allt på en gång=)


186449-103186449-104186449-105


Jag presenterar...trädäcket!

186449-102
Trädäcket som tillhör familjen Löf´s hus

Nu är det nästan färdigt.Vilken tur att det finns händiga personer och nu när tittar ut genom fönstret så ser min egen man faktiskt riktigt händigt ut också.

Imorgon ska jag hämta stenar hos mamma och pappa och sedan ska det planteras taklök mellan dessa. Huuu,vad roligt det är med hus och trådgård.

Den sponsrade gräsmattan från
Färsbyggdens Gräv och anläggning ligger där ute och är så grön och fin, vattenspridarens droppar regnar över den hela tiden.

Arbete pågår

186449-100186449-101
Killarna arbetar för fullt

Själv har jag nu på förmiddagen inte varit helt sysslolös. Arbetarna har fått fika, mormor har fått hjälp och jag har gjort hallonglass. Glassen är redan provsmakad och den var väldigt god.

Nu ska jag köra iväg och köpa några fina blommor till min kruka som hänger på väggen. Foto kommer inom kort.

Trädäck nästa

186449-99
En skitig, våt och lycklig Viggo.

Imorgon klockan åtta börjar nästa projekt, trädäcket ska på plats. Då vår egen exptertis inte sträcker sig långt inom snickeriets område har vi anlitat en av våra goda vänner som är en toppensnickare. Denna vän kommer också att närvara vid kvällens grillning. Vi blir sju vuxna och våra två pojkar och på menyn står det grillad kyckling, vitlökspotatis, såser och sallad. Efter denna varmrätt blir det hemmagjord hallonglass.

Någongång under morgondagen ska jag hjälpa mormor med lite småsaker....bara jag nu inte glömmer bort det!

Dagens: Ingen människa har blivit stjärna av en ren slump

Svart vatten

186449-98
Dagen i trädgården avslutades med löpning under vattenspridaren. Därefter ett varmt bad med hård intvålning, vattnet fick en fin svart yta.

Nu är pojkarna rena, mätta och sover i sina sängar.

Matta på plats

186449-97

Sol!

Värme

Våfflor med fruktsallad

Lek

Studsmatta

Barn

Fika

Hänga ut tvätten

En helt underbar låt : Michael Bublé med Everything

50 kvm gräs

Vatten

En ny inredningstidning i postlådan

Fredag



Terapi

Denna dag har varit ganska stressad (ovanligt?) men när sedan middagen var avklarad, mannen åkt på träning och köket sanerat, begav jag och barnen mig ut i trädgården. Vilken underbar kväll!

Storebror hoppade studsmatta och stod och flörtade med grannflickan som sedan kom in och hoppade hon med. Skolflickor som är sådär 7-8 år är så förståndiga och roliga att prata med.

För att återgå till den underbara kvällen....storebror hoppade studsmatta med grannflickan, jag krattade i rabatterna och Viggo sprang omkring och gjorde precis vad han kände för just då. Sen kom en dam som bor längre upp på gatan förbi, vi slängde några ord om väder, barn och trädgårdar. Därefter kom grannflickans mamma och lillebror, barnen lekte för fullt och vi stod och pratade. Vi gick inte in förrän klockan var halv nio för då var Viggo jättetrött.

Barnen åkte i badet, Viggo fick alla sina kurer, välling in, mackor in och sedan...Zzzzzzz!

När mannen kom åter från träningen fortsatte jag att kratta en stund till, det är rogivande och min terapi.

En godnatthälsning från en något lugnare småbarnsmamma.

Femte gången!

Då var det dags igen med öroninflammation och tilläggsdiagnosen ögoninflammation.  Denna gång skickas vi inom kort vidare till öronkliniken.

Dagsfärska bilder

186449-95186449-96

Nu var det dax igen!

Klockan fyra har vi , Viggo och jag, tid på vårdcentralen. Viggo har en irriterande ögoninflammation som trots ögondroppar och baddning med ljummet vatten inte vill gå över. Han har haft feber från och till några dagar och i nätterna två har han skrikit. Kan det vara öroninflammation igen?  Jag trotsar nu Linda Skugges läkarförbud och beger mig till doktorn. Någonting är ju fel!

Lustigt!, storebror ammades endast i några veckor och då samtidigt som ersättning gavs. Det funkade aldrig, jag hade jätteont, han bara skrek, och så höll det på. Storebror har ett fåtal sjukdagar bakom sig. Viggo ammades i drygt 7 månader och han är ständigt sjuk känns det som. Jag förespråkar amning om det fungerar och allt känns bra, ingen som inte ammar ska känna någon skuld. Själv var jag väldigt nöjd med att amningen med Viggo fungerade för det var jättemysigt och det fungerade bra. När det inte fungerade med storebror var jag besviken och ledsen tills jag tänkte att huvudsaken är att han får mat och får vara med någon som älskar honom.

Nu får jag nog ta och tvätta min lille sons ögon så att han kan se läkaren i ögonen när vi träffa honom/henne.

Dagens : Oftast får man den kraft man behöver.

Storebror följde med en kompis hem från dagis så honom ska vi hämta efter läkarbesöket. Grannkompisen var och ringde på dörren och ville leka. Han blev så besviken när storebror inte var hemma. Vi bestämde att om storebror var pigg på det så kunde de leka imorgon.


Dagens!

Vi förlorar mycket av oss själva, när vi försöker ha det som andra.

Om jag var en rik kvinna...

...vilket jag faktiskt är. Jag är lycklig och frisk (förrutom magen som fortfarande inte riktigt vill ge med sig. Skulle kanske inte ätit grillat idag?) Om jag får lov att önska mig det där lilla extra då skulle jag önska mig en resa till mig och familjen. Att få åka bort, vara tillsammans, slippa ifrån vardagshandlingarna, inga måsten, bara vara, lek, mat, kärlek, inga tider att passa, vila och MYCKET mer.

Från det att man stiger på planet (eller rättare sagt när man går av planet på annan ort, jag gillar inte att flyga) då behöver man inte tänka på någonting. Man blir slussad till sitt boende, boendet städas, man behöver inte storhandla, inte laga mat utan man kan enbart ägna sig åt varandra. För mig hägrar just nu inte resmål i fjärran länder med mystik och mycket äventyr utan en semester  med familjen i något inte allt för avlägset land, och gärna inte längre flygtid än 4h. Detta är min önskan som just nu med föräldrarpenning och allt känns ganska långt borta, men snart ...

Tro nu inte att jag är missnöjd med mitt liv med all vardag men ibland behövs det där lilla extra som ger en lite styrka och sköna minnen.

186449-88186449-89186449-90186449-91
186449-93186449-94

Studsande glädje

Nu är den på plats, jag talar om storebrors studsmatta. Det var inte det lättaste att sätta samman den men med hjälp av bror, svägerska och granne så står den nu och är hoppbar på gräsmattan. Storebror och grannkompisen har redan invigt den och det hoppas även i skrivandets stund för fullt på den, inte bara storebror då.

Nu ska vi grilla en god köttbit, mannen kommer snart från Stockholm, barnen är glada...kan det bli bättre.

Detta var allt från en mogen och erfaren kvinna=), ha en god kväll.

Tantvarning!

Det blev ingen film igår när jag gick och la mig. Istället låg jag länge och läste min nyinköpta trädgårdstidning om pelargoner.

Idag ska storebror få en överraskning om allt går som det ska...spännande!

Nu åker jag till Lund för att vara smakråd då mamma ska köpa nya glasögon.

Män, eller korkade män!

Varför?

Vi går i väntans tider

Snart borde det komma, kanske imorgon eller i övermorgon? Men det kanske inte kommer redan? Jag vill faktiskt veta! Undrar vad som händer? Kommer det att gå bra? Blir det som vi vill? Bara dom är snälla så fixar sig allt känns det som.

Ni undrar säkert...VADÅ?

Vi väntar på besked från kommunen gällande dagisplats till Viggo.  I september böjar inskolning, fram till januari ska barnen vara ungefär 25h/vecka eller mindre på dagis. I januari när jag tar min examen och förhoppningsvis får ett jobb då blir det lite längre dagar, något vi hoppas kunna lösa på bästa sätt för barnen och oss. Storebror har aldrig varit på dagis mer än 25 h/vecka och han har alltid varit ledig 3 månader under sommaren och alla lov. Det har verkligen varit en förmån att få lov och kunna vara hemma med honom så mycket, detta på grund av att jag har studerat och sparat föräldrardagar till somrarna.

Nu längtar jag efter att börja jobba igen, ser verkligen fram emot det samtidigt som tiden hemma med barnen är underbar.

Sjungande fötter!

Den reklamen på TV med de sjungande fötterna måste vara den mest avskyvärda reklamen för tillfället. Jag tycker inte om fötter i vanliga fall men detta tar verkligen priset. Fy!

Vi är nyss hemkomna, jag från skolan och barnen från mormor och moffor. Mannen är som bekant i Stockholm och roar sig, eller jag menar är på kurs=). De jobbar hårt och sitter nu och njuter av en god middag ute på Kungsholmen. Härligt!

Båda barnen har nu somnat och nu får jag lite egentid framför datorn. På min kvällskurs idag har lärarna kickat igång vårt eget lilla projektarbete. Det ska bli roligt och intressant att fördjupa sig i något av sina intresseområden.

Nu ska jag gå och lägga mig och titta på en bra film. Kunde valt att läsa en bra bok men eftersom jag inte har tiden att avsluta den så väljer jag en film istället.

Dagens: I all längtan finns en framtid

Leaving on a jetplane!

Då var det dags igen! Mannen tar flyget klockan 07.00 imorgon för att bege sig till Stockholm,där ska han vara i dagarna två. Det är utbildning och på kvällen ska de tillsammans med chefen besöka någon av kock Melkers innestället. Trevligt!

Idag har storebror haft en riktig lekdag. Hela dagen har det lekts med grannpojken. Killarna leker mycket bra tillsammans. Efter lunchen hos oss följde kompisen med till skogen och fotbollsplanerna. Ett bra ställe för Viggo för det är bara att springa, det finns inget som stoppar honom. På vägen till skogen stötte jag på en granne till oss, jag har inte sett henne tidigare men kände igen hennes bil. Det var en dam i 70-års åldern, en mycket trevlig sådan. Jag fick information om våra andra grannar och det kan ju alltid vara intressant=)

När jag och killarna kom hem från skogen ringde kompisens mamma och bjöd oss på fika. Det blev krabbelurer och te/saft. Synd att min mage inte riktigt ville att jag skulle äta alla som jag ville. De var mycket goda och jag fick receptet.

Storebror fick några beundrarinnor idag. Kompisens storasyster och hennes två kompisar. Här följer några av kommentarerna...

-Får man lov att vara så söt som W(storebror) är?
-Nu ska han den söta killen gå hem
-Gud, vad han är söt!

Storebror stod något generad bakom husknuten och gömde sig, tog mig i handen och stirrade ner i asfalten när vi passerade flickorna, men jag kunde urskilja ett litet leende hos honom. Är det nu det börjar?=) Viggo vinkade och slängde pussar till flickorna, men de brydde sig inte alls om hans försök till att stjäla uppmärksamheten, de ville bara prata med storebror.

Helgen bjuder på gräsmatta, trädäck och grillfest. Kan ju bli hur bra som helst.

Dagens: Det är inte farligt att göra bort sig ibland.


På bättringsväg

Magen är något bättre idag, skönt. Har varit och inhandlat losec på apoteket och det verkar hjälpa.

Mannen var omnämnd i tidningen idag då har tydligen under gårdagens match i Brantevik gjorde en TV-räddning. För er som vill veta mer läs sportbilagan i YA eller gå in på
www.ystadsallehanda.se

Storebror har varit hos kompis hela förmiddagen och nu är killarna hos oss och leker. Strax ska vi bege oss ut i skogen på lite äventyr, fotbollarna följer med.

Vinst!

Mannens lag vann mot det fruktade laget Brantevik, de vann med 3-2. Hurra för dem! Själv var jag inte på plats för att beskåda, tur var väl det för det hade varit fruktansvärt kallt.

Jag och barnen åkte hem till mamma för att ta det lite lugnt, och lugnt blev det först efter Viggo hade somnat. Vilken energi detta barn har!

Magen är inte bättre så nu måste jag gå och lägga mig. Håller med x-kollegan om att magen är hela kroppens nav, funkar inte den, funkar inget.

En fråga till min egen lilla doktor: Är losec receptfritt?

God kväll!

Killen på cykeln

Min mage är något bättre men inte helt återställd. Hoppas på tillfriskning under dagen. Denna dag bjuder på buss till Brantevik och sedan fotboll men börjar det regna eller om magen inte blir bättre så stannar jag och barnen hemma.

Var lördag och söndagmorgon kommer det en kille i 11-års åldern cyklande i vårt kvarter. Han säljer Kvällsposten med bilaga. Han cyklar här oavsett väder och kommer alltid kring 8-tiden. Mannen begav sig ut för att stoppa honom och berätta för honom att vi önskade få köpa tidningen varje lördag och söndagmorgon. Killen blev jätteglad och vi som ändå köper tidningen i mataffären kan ju lika bra gynna en kille i 11-årsåldern med hög arbetsmoral=) Vi ska betala honom i förskott, då lägger han tidningen i lådan om det skulle vara så att vi får sova länge någon morgon.

Mina föräldrar var på 50-års uppvaktning igår och vid klockslaget 16.30 stiger en man in i rummet, sätter på musik och börjar ta av sig kläderna och dansa. Detta var en av presenterna från födelsedagsgrisens son. Tydligen uppskattades det även om min mamma hade varit något tveksam i början.

Nästa helg kommer vår gräsmatta och vår vän snickaren ska snickra ett soldäck på vår uteplats. Hoppas på fint väder så att allt går att genomföra. Oavsett väder så måste gräsmattan rotas, vi måste nästan börja förbereda för den idag.

Jag är på jakt efter ett gammalt symaskinsbord, någon som  vet några bra loppisar som ska äga rum i närheten?

Dagens: Varför är det intressantare att tjuvlyssna än att lyssna?


Detta mår magen bra av!

Jag har full förståelse för om ni inte orkar läsa texten nedan men detta är min läslogg på en av böckerna som jag har läst till distanskursen. Här följer min lärares respons:

Bittes respons

Hej!

Din läslogg är välskriven, du redogör för flera olika perspektiv, reflekterar, refererar och tar ställning. Utmärkt!

Hälsningar,

Bitte
(visst är det riktigt osvenskt att offentligt vara nöjd med sig själv?!=)
Malmö högskolaLärarutbildningenBarn och ungdomars socialisation och lärande 1-10p  

Läslogg 

Empatisk kommunikation, Giraffspråket i pedagogiken - Bodil Weirsö

 

Giraffspråk kallas detta kommunikationssätt/förhållandesätt eftersom giraffen är det landdjur som har det största hjärtat. Ibland tycker jag att det verkligen blir för mycket av alla olika sätt vi ska förhålla oss på, vilka tusentals olika metoder vi ska använda oss utav, med oss menar jag pedagogerna i skolan. Det positiva med att läsa många olika sorters böcker är att man lär sig att inte alltid bara acceptera vad där står i böckerna utan att man också tänker till och kritiskt granskar vad där står. När jag har läst färdigt en bok brukar jag nästan alltid hitta småbitar i boken som tilltalar mig och som jag känner att jag kan arbeta vidare med.

 

Denna bok är förhållandevis lättläst. Ibland flyter det på och under andra sidor kände jag att jag fick läsa om texten några gånger. Boken innehåller, tycker jag, många bra tankar och sanningar.  Till uppgiften att skriva läslogg följde det också ett antal frågor som vår lärare ville att vi skulle besvara. Detta har jag gjort både med hjälp av mina egna tankar och vad jag har fått ut av boken jag har valt att presentera.

 

En god kommunikation är för mig när alla parter går ur samtalet och känner sig nöjda och förstådda och framförallt att de känner att de har fått framföra sin mening. Naturligtvis är det svårt att avgöra om alla har blivit tolkade så som de vill bli tolkade. I boken skriver författaren Bodil Weirsö om de centrala begreppen i giraffspråket, behov, känslor och empati. Hon skriver även vidare om vikten av att uttrycka sina behov men att det är ett av de svårare momenten i en kommunikation eftersom få personer verkligen vet vad de har för behov och vad de egentligen vill. Att vara rättfram med sina känslor är lättare för vissa och svårare för andra och slutligen vikten av att känna empati både som lyssnare och som den som framför sitt budskap.

 

Att vara en god lyssnare för mig innebör att man visar ett intresse, lugn och förtroende för den personen som berättar något. Man kan vara en lyssnare på många sätt och i många olika situationer. Det finns förtroendesamtal, att lyssna på en föreläsning, att prata i grupp där många vill bli hörda och att lyssna för att få information som man söker. Bodil Weirsöe skriver i boken att man som lyssnare ska lyssna med empati. Att inte framhålla sig själv och jämföra egna upplevelser med den situation eller händelse som berättaren försöker förmedla. Man ska lyssna och låta den person berätta för att på detta sätt låta honom eller henne verkligen få en chans att hitta och uttrycka sina behov, känslor och empati.

 

Ett uttryck som jag tidigare inte mött är empatisk kommunikation. Min tolkning av vad författaren av boken har skrivit om just detta är att empatisk kommunikation innebär att man ska vara uppmärksam på hur man kommunicerar, vara tydlig med hur man uttrycker sig och att ständigt vara närvarande när man lyssnar på andra. Att uttrycka sig rakt, fast viktigt, med känsla. Att inte säga en sak och mena någonting annat som vi på något sätt ändå vill att mottagaren ska förstå.

 

Idag talar många väldigt ofta om att man ska titta på saker och ting ur ett genusperspektiv. När det gäller kommunikation ur ett genusperspektiv är det nog ett av de mest invanda beteende vi har. Vi måste lära oss att tänka på, på vilket sätt vi kommunicerar med flickor och på vilket sätt vi kommunicerar med pojkar. Skillnaden i detta brukar vara stor. Vi gör ofta antaganden att så här gör flickor/pojkar och bemöter dem därefter. Vårt redan invanda beteende påverkar hur vi kommunicerar med pojkar och flickor. Pojkar är oftast rakar i sina uttalanden medan flickor är lite mer svårförstådda eftersom de är lite försiktigare i sina uttalanden. Har lite svårare med att uttrycka sina direkta behov. Detta är en generalisering av hur jag upplever att det är.

 

De störningar som kan finnas i en kommunikation är många. Mellan de olika könen är det oftast missförståelse som orsakar störningar. Även om man pratar samma språk så är det ibland som om det finns ett manligt språk och ett kvinnligt språk. I boken Kommunikation ? samspel mellan människor skriven av Björn Nilsson och Anna-Karin Waldemarson definierar man kommunikation med dessa ord (s 10ff) ?Kommunikationen handlar om information, påverkan, tanke, känsla och ett sätt att få vår identitet bekräftad, med kommunikationen visar vi hur vi upplever och reagerar på den person vi pratar med. Vi kan därmed också definiera kommunikationen som en process där två eller fler personer skickar budskap till varandra och där de visar hur de påverkar varandra, uppfattar sig själva och situationen samt vilket innehåll de lägger in i sina budskap? När man läser denna förklaring så är det mycket lättare att förstå varför människor så ofta missförstår varandra och varför det då blir störningar i kommunikationen.

  

Anna-Karin Waldemarson, Björn Nilsson, Kommunikation ? Samspel mellan människor, 1990

Bodil Weirsöe, Empatisk kommunikation ? Giraffspråket i pedagogiken, 2004

(Det har smugit sig in en massa ? i texten. De ska inte vara där utan har i kopieringen ersatt andra tecken)

Magkatarr, klänningsprovning och kalas

Så här har min dag sett ut. Igår  var jag ute och åt med några goda vänner, maten var god. Min mat bestod av hamburgare med bacon och ost samt criss kriss pommes. En riktigt god grillad oxburgare...men oj vad jag har varit dålig i natt och hela denna dag. För ca 1 år sedan började min mage att krångla vid de tillfällena då jag var riktigt stressad och åt riktigt fet mat (det händer ju ibland) Igår tänkte jag inte alls på det då min mage har varit ok efter ganska många ändringar i min kost. Det var precis som om jag har glömt bort vad som händer när fet mat intages.

Jag kommer aldrig att göra om det. Jag blev och är så dålig, är nu sängliggande. Den enda maten som kommer att intas idag är fil med färsk frukt. Det gillar både jag och min mage. Att jag sedan är något stressad för tillfället gör inte att magen mår mycket bättre.

Något som gör mig väldigt lugn är att jag och den andra tärnan efter 5 minuter i butiken hittade de klänningar som vi ska ha. Det var så skönt! De var fina, enkla och passade min 30-åriga kropp perfekt =)

Den blivande bruden hittade också, efter en del provningar sin klänning. Hon kom dit och skulle hyra men åkte därifrån med en jättefin klänning som naturligtvis inte fanns att hyra så hon blev med brudklänning på riktigt. Till brudens 6-åriga dotter hittade vi en underbart söt liten klänning i vitt.

När de övriga körde hem gick jag på 6-års kalas där resten av min familj befann sig. Kan bara säga att när magen är upp och ner och man är helt slut så var jag inte överlycklig när jag entrade den  65 kvm stora 3-rumslägenheten vid Drottningtorget där det för tillfället fanns 16 barn och några vuxna.

När klockan slog 16 och kalaset var slut då var jag först ut i bilen, satt med plastpåsen i handen hela färden hem och sedan stupade jag i säng.

Nu ska jag gå och försöka äta lite och sedan blir det vila tills imorgon och då hoppas jag att jag mår mycket bättre. 

Dagens: Livet behöver inte vara mer storslaget än en kopp kaffe vid köksbordet

Är det sant?!

Inte bara imorgon ska jag ensam åka iväg från hemmet. Ikväll ska jag och 2 kompisar bege oss till Ystad för att vara sociala med varandra och framförallt för att bli serverade mat på Soft Social Club. Ska bli så trevligt!

Ordbajs!

Många gånger när man skriver en inlämning till skolan känns det som om jag skriver på det sättet som jag vet att lärarna vill att jag ska skriva. Man ska skriva akademiskt korrekt! Just nu skriver jag på en utvärdering, delmoment 2 i distanskursen Barn och ungdomars socialisation och lärande. Visst ska man kunna skriva korrekt och riktigt och slänga sig med ord man sällan använder, just därför är det skönt att ha denna blogg att gå till och skriva ut precis det jag just då tycker, tänker och känner.

Imorgon bär det iväg, mot Malmö för att hitta brudklänning och tärnklänning. Den andra tärnan är min 21-åriga kusin som är VÄLDIGT modemedveten. Själv är jag 30 år, har inte alltid riktigt tid att sminka mig eller att klä upp mig varje dag, en kropp som har burit 2 barn och jag är fortfarande 5 kilo från målvikten innan jag blev gravid med Viggo. Nu kan jag inte längre skylla på att jag precis har fått barn för Viggo är nu 1 år. När jag väntade storebror gick jag upp 25 kg, denna gång 20 kg. Jag gick ner till normalvikt igen mellan barnen och jag vet att det tar lite tid för mig. Det är inte lönt att banta utan äta så bra man kan och motionera. Det funkade sist och det ska funka nu också.

I vilket fall som helst ska det bli trevligt att åka till stan och titta på klänningar. Hoppas att vi nu hittar något riktigt bra som passar alla, det vet jag att vi gör. Brudklänningen är viktigast och det ska bli kul att se när den blivande bruden provar sig fram.

Dagens: Att vara tacksam och inte visa det, är som att slå in en present och aldrig överlämna den.

Skämmer kvinnor bort män?

Pratade med en nära anhörig i telefon idag. Kvinnan berättade om en scen som utspelat sig vid middagsbordet igår.

Paret satt och åt sin middag när telefonen ringde. Ingen av de båda parterna hade ätit färdigt. Mannen tittar på telefonen för att se vem som ringer varpå han säger till kvinnan:

-Du tar det, jag äter!

Dagens misstag!

186449-87
När Viggo idag på morgonen redan har slagit sig 4 gånger satte jag honom i storebrors TV-stol. Dumt av mig! Han ställde sig direkt i den och vällte ner alla filmer. Sedan ramlade han baklänges ur den för att sedan komma på att han kan flytta runt stolen och på så sätt komma åt allt som tidigare varit svårt att få tag på.

Man lär sig av sina misstag!

Det är inte friskt att kasta ut sitt eget barn!

Detta är rubriken på fotbollsfrun ´s krönika. Läs och begrunda!

Trevlig och intressant läsning

För en stunds trevlig läsning gå in på x-kollegans blogg. X-kollegan är en utexaminerad språklärare som arbetet inom resebranchen för att sedan gå vidare in i media och reklambranchen och sist men inte minst 2-barnsmor. Har lärt mig att när det gäller presentation av det kvinnliga könet så måste det alltid tilläggas hur många barn kvinnan i fråga har fött =)

Följ hennes tankar och funderingar kring allt som rör livet.

Efterapar x-kollegans dokumentation

186449-86
Detta är gubben med namnet "Hela stans hjärta" som storebror har ritat idag (19/4 2007)

Storebror till Viggo igår på fotbollsmatch - Nu får du allt ta och lugna ner dig unge man!

Mannen till storebror idag under middagen:
 -Vem är du kär i då? (mannen)
- Alltså, jag äter faktiskt nu pappa!

När middagen var avslutad fick vi föräldrar en liten sång och dansuppvisning. Det var storebror som höll i detta spektakel. Allttid lika trevligt!

Aj!!!

186449-85
När Viggo försökte ta sig in till storebror och kompisen, stängde storebror hastigt dörren och AJ!!!, Viggos fingrar satt i kläm. Nu är de blålilla och uppsvällda som små prinskorvar. Han är gnällig och verkar ha riktigt ont. Blir nog en liten panodil till honom om det fortsätter. Är de större imorgon får vi kanske bege oss till vårdcentralen. Stackare!

Kompisen har gått hem...

186449-84.
och kvar i röran är storebror som måste städa undan. Kompisen städade lite och nu får storebror ta resten.

Söker...

tips på lättlagade lunchrätter! Finns det någon som har några bra förslag?

Sol, värme och Viggo i magen

186449-83
En mini-Viggo i magen, storebror som egentligen vill slänga sig ner i vattnet och därför håller mamma  lite extra tag i storebror.

Är det en hundvalp vi har fått?

För drygt en månad sedan när Viggo började gå riktigt bra så började saker och ting försvinna i vårt hus. Det senaste nu är att skorna försvinner. Igår hittade jag en av mina sommartofflar i tvättstugan, undangömd och sönderbiten i en hörna. Har vi fått en hund?

Storebrors rum hör fortfarande till favoriterna men han har endast lov att vara där inne när storebror är med och det tycker jag är helt ok. Toalettdörrarna får man inte glömma att stänga, då har vi både leksaker och Viggo i toalettstolen.

För tillfället är dagarna med en vaken Viggo bara en jakt, han är överallt och drar och sliter i allt. Att klättra är jättekul. Han vet nu hur man kommer upp på skrivbord mm. Storebror var precis som Viggo fast han gick när han var 9 1/2 månad,  då började jakten lite tidigare.

Viggo visar redan "lillebror" tendenser, slänga sig i golvet, tjuta och sura långa stunder bara för att just han inte får göra precis som han vill. Tur är att när han sedan slutar sura, är god och glad mot allt och alla.

Nu har kylan åter kommit på besök. Sitter just nu och fryser om tårna, det tar lite tid att värma upp vårt hus, inget som sköts av sig själv. Nästa projekt, byta värmesystem från vattenburen elvärme till en luft/vatten. Synd att det ska vara så dyrt men det ska löna sig i längden samtidigt somman får en stor värdeökning på huset.

Storebror ska ha kompis med hem från dagis idag. Det är ju toppen att leka som storebror säger.

Dagens: De korta orden ja och nej borde fodra mest eftertanke

Dagens!

Dagens: Köp The Ark´s nya skiva,Prayer for the weekend

Onsdagen den 2 maj

då bli mannen Gubbe !

Min morfar tog med min pappa, har varit med sedan 19...någonting och nu ska min lillebror och man tagas upp i detta förnäma sällskap där allting är hemligt. Min mans fadder är min pappa och min lillebrors fadder är vår morbror.

Blir säkert spännande och intressant...men vad vet jag...bryr mig inte heller för jag kommer aldrig att få veta, men bal det ska jag gå på.

Är den inte söt?

186449-82
Hittade krukan i krukskåpet hos mamma och blomman inhandlade jag i byns bästa blomsterhandel.

Jag är nöjd!

Nu har den kommit till min brevlåda

186449-81

Hemsk bok!

Började för ett tag sedan att läsa boken Ohörda rop - Historien om Mary Bell.  Boken tillhör kurslitteraturen till en av kurserna jag läser nu.

Ett barn som dödare ett annat barn -  det är den mest obegripliga grymhet vi kan föreställa oss. Ändå finns det alltid förklaringar. Men hur lär vi oss att uppfatta nödropen i tid.

Året 1968 dömdes Mary Bell 11 år gammal för att ha dödat 2 småpojkar.


Jaha tänkte jag när jag läste detta, visst finns det förklaringar men det ursäktar inte handlingen. Jag blev sedan positivt överraskad när författaren Gitta Sereny i början av boken skriver:

"När man skriver om människor vars handlingar har ödelagt livet för andra kan man aldrig glömma den smärta de har förorsakat och den bitterhet som oundgängligen finns kvar hos dem de har skadat, hur lång tid som än har förflutit(...)inte ett enda ord som Mary Bell någonsin sagt till mig, inte ett enda ord jag har skrivit, får tolkas som en ursäkt för vad hon gjorde"

Jag är inte för att läsa dessa hemska böcker för det är sällan jag klarar av att läsa ut dem. Denna tillhör kurslitteraturen så jag får väl ge den en chans.

Nu ska kulorna snart rulla in

Pengarna kanske inte direkt kommer att strömma in men jag kan säga så mycket som att vår redovisning idag blev väl mottagen. Vi hade som bekant gjort en film men titeln Andreas, en vanlig ovanlig pojke
Här som följer är texten på baksidan av DVD-fodralet:
 

Vi vill presentera en film om och med
känslor och hur det är att leva med ett barn
som har diagnosen lindrigt utvecklingsstörd.
Hur förstår man? Hur reagerar man när man
får beskedet om diagnosen?
Hur går man vidare?

I denna film möter vi den 6-åriga pojken
Andreas som har diagnosen lindrigt
utvecklingsstörd

Vi fick mycket bra respons och lärarna tyckte att vi skulle kontakta specialpedagogiska institutet  (
www.sit.se )för att höra om det var intresserade av att köpa den...är inte det bra respons så säg?! De var även mycket imponerade sa de och vår handledare passerade förbi oss med orden - Bra jobbat tjejer! Jag är mycket stolt över er!

Det har tagit en del tid att få till denna produkt men vi i gruppen har samarbetet mycket bra och haft roligt under tiden. Vi är alla i samma situation i livet, föräldrarlediga. Viggo har varit med mig några gånger på våra träffar men det har fungerat jättebra.

En fråga -Varför är det så att man nästan alltid ska bli irriterad på sin snart 5-åriga son vid tandborstningen på kvällen? Varför förstår han inte att när jag borstar hans tänder är det väldigt svårt att fortsätta med detta när han hela tiden står och snurrar och pratar samtidigt. Det gäller att stålsätta sig, man vill ju inte bli ovänner det sista man blir innan läggdags.

Nu ska jag äta klyftpotatis och kyckling, jag vet att klockan är mycket men jag har inte ätit sedan 12 och nu är jag hungrig!!! Kanske blir det ett halvt glas vin till, bara för att jag känner mig extra nöjd med vad skolan har gett mig idag.

Sov gott!

Kanske är det så...

Här att män inte ser det vi tror att de ser.

Visst är hon lite flummig men ibland så där okonstlat härligt. Höll väl inte riktigt med henne om allt som presenterades i programmet Söderlund&Bie men man fick sig ibland ett gott skratt.

Tävling!

Egentligen skulle jag vilja utlysa en tävling, ni som inte är bjudna ska få gissa vem det är som ska gifta sig,men nej, jag kommer att meddela detta här och nu.

De som ska gifta sig den 14juli klockan 16.00 i Öveds kyrka är .....min kusin M och hennes sambo J. Den andra lilla hemligheten är att jag är en av tärnorna och att mannen ska vara toastmaster. Det ska bli jättekul.  Inga barn är medbjudna vilket innebär att barnen måste ha passning av någon annan. Mina föräldrar ska på bröllopet och mannens föräldrar ska ev resa till sina hemtrakter. Våra vänner paret A&A kunde ställa upp och passa de små trollen och det känns tryggt och skönt.

Nu kastade Viggo precis ner en blomma i golvet...måste plocka undan efter honom.

Idag är det skola för mig, är inte hemma förrän ca 22, ska sitta och lyssna på gruppredovisningar hela eftermiddagen och kvällen, intressant men efter ca 3 grupper brukar man börja gäspa lite lätt. Får dricka mycket kaffe.

Dagens:Oroa dig inte för morgondagen - i övermorgon är den över


För er som vill lära er mer om den ädla konsten

Grilltips och dryck därtill!

För att dementera och stilla nyfikenheten...

de som ska gifta sig är....njaa, jag tänker inte berätta det än och NEJ, den andra hemligheten är inte att vi väntar tillökning.

Natti, natti!

Något jag är svag för

Naturligtvis barnen, speciellt nu när de är ligger i sina sängar, är nybadade, fått middag, läst saga för storebror och nu få jag lite tid för mitt skolarbete.

Min andra svaghet är GODIS, jag älskar smågodis och borde egentligen inte äta så mycket av det som jag gör men det är ju så gott!!!

Min tredje svaghet är brittiska kriminalserier eller egentligen alla brittiska serier,speciellt William & Mary som gick på SVT. Det bästa med SVT är att man slipper reklamen och kan bara sitta ner och njuta. Morden i Midsomer tillhör inte de bästa kriminalserierna, man undrar vad dom ska göra när hela byn är mördad. Det är ju alltid minst fem stycken som dör i varje avsnitt om man sedan gångar det med antalet avsnitt då är det snart bara polisen kvar.

Åter till skolarbetet, god kväll!


Hemligheten

DSC00128.JPG 
Vi är bjudna på bröllop som ska äga rum den 14 juli. Av liten oro över att inte alla riktigt än har fått sin inbjudan så säger jag inte vem det är mellan än...kanske imorgon. Ännu en liten hemlighet kanske också avslöjas i samband med den andra hemligheten...mycket som är hemligt nu.

Imorgon gäller det, redovisning av vårt grupparbete till kursen Barn och unga i behov av särskilt stöd. Vi har valt att fokusera på de barn som lider av lindrig utvecklingsstörning och om detta har vi gjort en film. Kanske inte riktigt om själva handikappet men hur man kan känna som förälder när man får detta besked och hur man som förälder kan upptäcka det samt hur man går vidare. Ska bli spännande att se vad de övriga gruppern har gjort.

När jag hämtade storebror hos mormor var hon snäll och fixade lite lunch till mig. Efter lunchen satt vi några timmar i trädgården och drack kaffe medan barnen lekte fint. Härligt med detta väder!

Mannen kommer hem sent ikväll så barnen och jag ska äta middag på egen hand. Blir nog lite rester tror jag.

Dagens:  Ett vänligt ord kostar inget

Den som väntar på något gott...

...och det lider mot måndag

En ny vecka står framför oss eller som min pappa brukar säga - Härligt, 40 orörda arbetstimmar framför mig!

Även denna kväll bjöd på grillning. Lillebror ringde oss idag på förmiddagen och frågade om vi var sugna på att grilla hos föräldrarna. Grillat vill man ju inte missa så självklart körde vi dit. Storebror stannade kvar hos mormor och moffor över natten, han skulle ändå dit imorgon och då fick han sova en liten stund extra sa han...precis som om han brukar sova så länge.

Nu i eftermiddags var jag på underklädesparty hos min kusin. Slutsatsen blev att några hundralappar flög sin kos.

Veckan är som vanligt ganska uppbokad, mannen är inte hemma en enda kväll. Det är jobb varvat med fotboll. Jag ska till skolan måndag och onsdag,då ställer mamma upp och passar barnen. Viggo är med mig imorgon men på onsdag är det redovisning så då får han vara hos mormor istället.

På fredag ska jag ut och äta med några kompisar, mannen stannar hemma med barnen.

Helgen bjuder kanske på lite hemligheter som kanske blir officiella imorgon...den som väntar på något gott.

Ha en god kväll!

Dagens: Storheten är inte att aldrig blir utslagen, storheten är att resa sig och gå vidare

God grillsås
(bara för er som gillar grönmögelost)
Smält grönmögelost i micron.
Blanda ner lite creme freiche.
Rosta pinjenötter med lite salt och blanda ner dessa i såsen.
MUMS!

Bröderna på tur

DSC00127.JPG
Bröderna på tur

Jag gillar blått!

DSC00125.JPG
Jag gillar blått!

Några bildbevis

186449-74186449-77
...det kommer flera! Just nuär det någon som inte fungerar som det ska med det tekniska, men jag återkommer.

Det lyckade kalaset är över...

för denna gång. De sista gästerna fick hem för sådär 10 minuter sedan. Mannen och jag satte oss just ner vid varsin dator för att vila en stund innan vi tar tag i det som är kvar av kalaset.

tills nästa gång. Viggo var go och glad, maten var god och uppskattades av alla, vädret var perfekt och de tre större kusinbarnen lekte hur bra som helst. De vuxna minglade omkring innan maten serverades. Mannen var lite sen till kalaset eftersom matchen hade blivit försenad.

Viggo fick jättefina presenter som mamma och pappa nog var mer tacksamma för än vad den lille grisen visade.

Nu åter till maten. Vi serverade buffé bestående av följande rätter:

Skaldjurspaj
X-kollegan´s filmjölksbröd
Marinerade och grillade kycklingbröst med balsamvinägerglace (mannens recept) och soltorkade tomater
Sallad bestående av isberg, roccula, tomater,gurka, majs och kidneyböner
Grönmögelostsås (grönmögelost, Hellmans majonäs, lätt creme fraiche)
Vitlökssås(lätt creme fraiche, Hellmans majonäs,vitlök, vitlökspeppar från www.borgebykryddgard.se)

Jordgubbskolatårta ( fast jag använde hallon och physallis)

X-kollegan, ditt bröd blev väldigt uppskattat och alla ville ha receptet, jag tar mig ännu en gång friheten och kopierar från din sida.

Filmjölksbröd
(2 limpor)
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
6 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 dl rågkross
2 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl hackade aprikoser
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat

Blanda allt och häll i 2 avlånga formar, grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 h.

Skaldjurspaj (serveras ljummen eller kall)

Pajdeg:
300 g smör
3 dl vetemjöl
4 msk vetemjöl
Kavla ut degen på bakplåtspapper och förgrädda i 10-15 minuter på 200 grader. Pajen görs i vanlig braspanna

400 g skalade räkor
200 g crabsticks i bitar
3 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
4 ägg
1 msk fisk/hummerfond
1-2 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl hackad dill
salt och peppar
4 dl riven ost

Häll över hälften av osten dirket på pajskalet. Lägg på räkor och crabsticks.
Blanda grädde, mjölk, ägg, dill, fond, vitlök, salt och peppar.
Slå blandningen över pajen och avsluta med riven ost.
Grädda i ugn ca 35-40 minuter i 225 grader.

Jordgubbskolatårta (10-12 bitar)
´
Botten:
300 g mandelmassa
2 st äggvitor

Kolakräm:
3 dl vispgrädde
1,25 dl strösocker
4 msk ljus sirap
0,5 msk smör

Garnering:
2 dl vispad grädde, jordgubbar (eller någon annan godsak)

Gör så här:
Rita på ett bakplåtspapper en rundel ca 25 cm i diametern. Smörj rundeln, lägg på plåt
Riv mandelmassa på rivjärn och blanda m äggvitorna.
Bred ut smeten på pappret. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter (175 grader), tills ytan fårr lite färg.
Gör under tiden kolakrämen.Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull
Koka under omrörning tills krämen har tjocknat. Rör då ner smöret och låt sedan krämen svalna lite, kan inte vara allt för sval för då är det svårt att brede ut den på bottnen.
Bred ut krämen på tårtbottnarna som helst inte heller ska ha hunnit bli helt kall.
Så här långt går det bra att förbereda tårtan i god tid.
Vispa grädden, bred ut över tårta och lägg på jordgubbarna

Håll till godo och jag hoppas att någon provar på dessa recept.

God natt!


Undrar...

186449-73
...om dagens jordgubbskolatårta slinker ner med lika god aptit?!

Stress...matlagning...dukning...barnen...

Snart åker mannen iväg, det är seriepremiär för dem idag, klockan 15.

Vi har tillsammans hunnit med en del av förberedelserna nu på morgonen. Grannarna tycker nog att vi är knäppa för vi grillade igår och nu på morgonen klockan 9 stod mannen och grillade igen, dock har vi inte ätit det grillade utan det tillhör buffén som serveras ikväll.

Nu ska vi slänga i oss lite lunch, städa av det sista, inte glömma Viggo som sover i vagnen där ute, gå en liten nervarvningsrunda och samtidigt passa på och köpa tulpaner som ska pryda borden ikväll.

Imorgon ska jag på underklädesparty, vi får väl se vad de har att visa=)

Dagens: Förlåt dina fiender om du inte kommer åt dem på annat sätt.

Nu väntar lugnet!

Två bröd är bakade, två tårtor är nästan färdiga (avslutas helt innan servering imorgon), två såser är färdiga och nästan hela huset är städat. Mannen har varit och fixat extra bord och stolar. Imorgon ska kyckling och pajer tillagas. Sallad ska göras och lite till för sedan klockan 18 är det fest för Viggo.

Storebror har varit utlånad hela dagen och kom precis hem trött och smutsig. Slängdes ner i ett badkar och tassar nu runt i mysbyxorna.

Själv ska jag alldeles strax hoppa in i duschen. Sedan väntar en god grillad köttbit, vitlöksstekta potatis och en god flaska vin till detta.

Natti, natti!

Underbara fredag!

När man stiger utanför dörren möts man av ljummen luft, kvittrande fåglar och doftande blommor. När man sedan vänder in igen då möts man av doften av nybakat bröd, provade x-kollegans filmjölksbröd, blev kanonbra! Nyttigt och lätt att göra. Storebror gillade också brödet. Nu får det ligga till imorgon när det ska ingå på buffébordet.

Våra grannar har en kille i samma ålder som storebror, de kommer riktigt bra överens. Roligt att han har en kompis så nära som det bara är att springa över till. Nu är de två tillsammans och leker med en gemensam kompis hemma hos denne. Viggo och jag har varit och handlat, det är kul med kalas men det är inte billigt.

Nu ska jag gå och baka tårtor men dörrarna står öppna så jag hör fåglarna kvitter fastän jag är inomhus. Viggo sover på altanen, fick rulla ut markisen annars hade det blivit lite varmt i vagnen.

Dagens:  Dagens möjligheter klipper av gårdagens misstag.

Underbara fredag!

Något som gör mig glad...

är att storebror älskar att lyssna på ljudböcker. Varje kväll efter att vi läst saga för honom är det dags att välja ljudbok. Favoriten nu är de sagor som Astrid Lindgren läser, näst efter det kommer Kalle och chokladfabriken. Hans samling av ljudböcker börjar nu att bli diger. Ibland kan han ligga på sin säng mitt på dagen och lyssna på sagor. Härligt! Detta är killen som i vanliga fall har svårt att sitta stilla när han är på toaletten.

Smärta och storebrors hjälpande eller stjälpande ord

I dag på morgonen när Viggo var på en av sina upptäcktsfärder i huset hörde jag efter en kort stund hur han skrek högt och förtvivlat. Han hade då ramlat mot en av kanterna på storebrors pall. Det droppade blod från den lilla munnen och läppen var spräckt. Stackars liten! Jag är van, för mina barn lyckas alltid ramla och slå munnen, detta händer säkert minst 2 gånger i veckan. Denna gång slog han sig nog lite mer än vanligt för tandköttet under läppen var alldeles blå/lilla och en ny tand hade slagits fram. AJ!!

Storebror utbrister när Viggo har lugnat sig...- Mamma, det är jobbigt med 2 barn, de slår sig hela tiden. Men mamma du måste lära sig att passa oss också. Tack för den storebror! Man kan inte vara överallt på samma gång.


Oj, oj,oj...

vilken dag. Denna dag har förflutit i ganska högt tempo. Körde storebror till mormor, vidare mot IKEA ( nya vinglas till kalaset på lördag, kan vara bra att ha 20 vinglas vid annat tillfälle också, inte alltid man vill använda "fin"-glasen),vidare mot Malmö högskola, grupparbete i 5h ( Viggo var med), sedan till storebrors förskola och kvällens föräldrarmöte.

Om jag ska prata vidare om detta föräldrarmöte så kan jag säga att det var en ganska underlig upplevelse. Många människor på ett och samma ställe som värnar om sina barn men som inte kommer riktigt överens. Kvällens ämne var socker. Kommunens kostchef besökte mötet och berättade om maten våra barn får. En flicka på dagiset har blivit sjuk i diabetes, vilket i sin tur innebär att det är viktigt för henna med rätt sorts mat och på vilken tid hon äter denna mat (även viktigt för de andra barnen). Vid julfest och övernattningsäventyret har barnet fått lite godis och har haft med sig lite godis. Detta blev det nu världens affär över. De flesta tyckte att självklart ska barnen få känna på lite feststämning ( som man kan känna utan godis, jag vet!) medan ett fåtal ville förbjuda godis de 2 tillfällena om året det gäller.  När någon förälder försökte förklara sig genom att säga...-När jag var liten var det alltid så mysigt med godis, det blev något extra. Då kontrar en från "motsidan" med...-När jag var liten fick jag smisk men detta ger jag inte min dotter!!!! Ungefär där slutade jag att lyssna.

Storebror får lördagsgodis, ingen stor mängd. Han myser, njuter och tittar på film när han äter detta. När det är fest en fredag och det bjuds på godis, självklart får han äta det. Han dricker sällan läsk och saft har vi aldrig hemma. Jag tycker visst att storebror ska få åka till övernattningen på dagis med sin lilla godispåse. Barnen njuter när de innan läggdags får packa fram sin påse, byta godis och prata. Vi försöker tänka på vad vi äter och vad vi ger våra barn för mat. Det händer att jag och storebror bakar tillsammans, ibland kakor och ibland bröd.
SUNT FÖRNUFT!!!

Sedan var det någon förälder som inte tyckte att barnen skulle leka med pinnar, hennes son upplevde det jobbigt. Barnen går på ett utedagis, att förbjuda pinnlekar är ju......OMÖJLIGT! Min son får leka med pinnar och han har säkert dängt någon i huvuet med denna pinne också...då blir jag arg. Leka med pinnar är ok, barnen ska lära sig vad man ska inte och inte ska göra med denna pinne. Man kan inte förbjuda allt, de måste ju lära sig vad som är ok istället.

Nu känner jag mig lite lugnare. Vidare mot x-kollegans blogg, imorgon blir det brödbak.

Dagens: Livet är inte bara en lek utan även en dans på rosor.

Glömde nästan...

Dagens: Samvetet skriker inte så högt att någon annan hör det

Det lilla kalaset gick bra.

186449-68186449-69186449-70186449-71
Det "stora" kalaset blir på lördag. När min bror och hans sambo kom för att gratulera Viggo märktes det på storebror att nu fick det vara nog med presenter till han den lille. Här kommer det 2 personer som även han tycker jättemycket om och allt de bryr sig om är han den lille. Men vad kom bror och sambo med, jo en liten present även till storebror. Detta uppskattades mycket.

Köttbullarna föll alla i smaken förutom födelsedagsgrisen, kakan med ljuset i som alla fick efter maten, den föll mer i smak. Han nu legat på knä och skrubbat vårt chokladgnuggade golv.

Viggo tacka för alla fina presenter han har fått idag och ser fram emot lördag då det blir en riktigt tårta, är nog lättare att torka grädde från golvet än choklad.

Natti, natti!

Men vad har jag nu gjort!

Idag fick jag ett av mina infall. Fastän tidsbristen är stor så var det någon som slog mig i huvudet och jag satte mig i bilen och åkte till den närmsta plantshoppen för att inhandla 6 styckern Tujaplantor. På kvällarna innan jag somnar ligger jag och funderar på hur jag vill ha min trädgård, jag vet att det är vår trädgård men i mina drömmar är det bara jag som bestämmer...nästan som det faktiskt är.

När mannen kört till jobbet efter lite jobb hemifrån så packade jag in Viggo i bilen och for och handlade. Nu är det planterade så att vår trådgård kommer att bli hur mysig som helst...om några år. Ringde till mannen när allt var gjort och jag kunde nästan höra hur han skakade på huvudet i luren. Han blev inte sur i alla fall, bara inte saker och ting är för dyrt så får jag nästan göra vad jag vill fastän han inte har någon som helst koll på vår ekonomi. Han drar ju för tillfället in de stora lasset och jag det lilla och då menar jag endast pengar=)

Nu är det snart dags att hämta storebror och sedan ska det handlas tårta, göras köttbullar och städas av lite lätt.

Vädret ska bli kanon i helgen...över 20 grader!

Satt med skolarbete till klockan 01 inatt, oj vad det kändes skönt när det var gjort.

Idag är det ingen vanlig dag för det är Viggos födelsedag...

(tagit från Lotta på Bråkmakargatan,självklart bytt ut namnet)

TACK till alla er som skickat kort, ringt och SMS;at till vår lille kille idag. Han är nog inte själv så medveten om att det är en stor dag idag. Just nu sover han ute i sin vagn.  Han har pratat med mormor i telefon idag, det blev inte så mycket sagt men dock ett Haiej, eee, huuu!

I morse fick vi sjunga för Viggo, storebror tog ton och överlämnade sedan paketen. Vi hade lagt dem i en fin påse istället för att slå in dem. Lika bra gick det om inte bättre. I påsen fanns det massor med bilar och traktorer som passar bra att ha ute i trädgården. Gungan är redan upphängd där ute. Den present som fick bäst betyg var fotbollen, han reagerade direkt och han nu hela morgonen sprungit omkring och sparkat på bollen. Passa på medan nu kan för när storebror kommer hem från dagis då få du hålla hårt i bollen. När sedan vällingflaskan presenterades flög alla presenterna i golvet. Han la sig tillrätta på mammas kudde och bara njöt.Gott!

Själv har jag nu på morgonen fixat och donat i trädgården. Vi ska snart lägga 50 kvm ny gräsmatta där det tidigare har varit trädgårdsland. Vi vill ha så mycket gräs som möjligt.

Nu måste jag ut och fortsätta med något....

GRATTIS du lille 1-åring!

186449-64186449-65
186449-66186449-67
Du är nu 1år och kan redan massor av saker...

Prata i telefon...haij!
Pussas
Kramas
Slänga pussar
Skratta
Äta riktigt mat ( ingen burkmat här inte=)
Dansa
Säga mamma och pappa.
Vinka
Du har full koll på var allt i huset är och framförallt var alla håller till. Inte får man ens vara på toaletten ifred utan att du står och bankar med dina små händer och ropar...MAMMA!
Du vet hur man gör storebror vansinnig samtidigt som ni två har hur roligt som helst tillsammans.
Du älskar att smyga dig in i badrummet omärkt och få tag på alla flaskor med tvål som står längs badkarskanten, dessa häller du sedan ut i badkaret och på badrumsgolvet.
Favoritblomman som du jämt och ständigt gräver i är snart ingen blomma längre.
Alla skåp inventeras och storebrors rum är det bästa stället att vara på.
Idag när du vaknade efter din middagslur så sa du inte ett ljud utan istället tömde du hela asken med våtservetter. De låg prydligt utdragna och sedan slängda på golvet.
Det händer så mycket på så kort tid nu. Tänk, det var inte länge sedan du var en liten smal och skrynklig sak med mycket hår som bara låg hos mamma och åt för att sedan sova en liten stund hos mamma. Till min stora glädje har du nu också upptäckt att du har en pappa. Han får inte heller arbeta ostör längre, då står du även där och bankar på dörren...PAPPA!

" Han den lille"  : Viggo Daniel Löf, född den 11/4 2006, Ystad BB kl 02.08

GRATTIS!

Storebrors oro!

186449-63
Idag när jag kom för att hämta storebror på dagis såg det ut som om hela skogen kring dagis var i brand. Det kom tunga rökmoln från skogen och fullt med bilar stod parkerade och dess passagerare stod och fotograferade rakt in i, vad jag trodde då, skogen.

Väl inne på dagis blev jag informerad om att det skett en olycka med en lastbil på den stora vägen nedanför dagis (ingen väg som barnen är i närheten av men de kan se rakt ner på den från sin lilla stuga i skogen). Polisen hade ring till personalen och bett dem att hålla barnen inomhus på grund ut av den brinnande gasolen som olyckan framkallat.

Vi hämtningen kom storebror direkt fram till mig ( hör inte till vanligheten) och informerade mig om vad som hänt. Hela eftermiddagen bestod sedan av frågor om olyckor, om någon blivit skadad, om de skulle krocka på vår väg vid huset mm. Barn blir ibland så mycket mer påverkade av det som händer omkring oss eftersom de själva ibland har svårt att finna förklaringar till det som skett. När de väl blivit lugnade så kan de komma på de mest underbara ideérna som förslag på vad, hur och varför.

Söte storebror!  (sagt i bilen på väg hem från dagis) Förr i tiden när man inte hade mjöl så kunde man inte göra pannkakor. Då tog man en motorsåg(den fanns naturligtvis) och sågade ner träden. Av träden fick man mjöl och hällde man ner lite kåda där så blev det nästan som pannkakor.

Födelsedagspresenter...

eller bara för att man vill

http://www.barnbokhandeln.com/butik/


Något för ögat och magen.

I denna blogg presenterar tjejen som heter Lisa fantastiska recpet som hon tillagat och sedan fotograferat det färdiga resultatet. Mums! Idag ska vi prova på de chokladdoppade kakorna på kakfatet.

http://www.lisabogren.se/recept/

smakakor.jpgpask-hallonpaj.jpgpask-sparrislax.jpg

Detta är taget från Lisa´s hemsida, gå gärna in och kolla recepten.

Deklarationen kommer inte och det är kallt.

Min deklaration har kommit och jag hade redan kikat på den med hjälp av min e-legitimation. Mannen äger dock ingen sådan och eftersom vi i år är sambeskattade så får jag vänta innan jag knappar in min.

Det är kallt ute och det blåser men jag är mest tacksam över att vi inte har fått mer snö här nere i Skåne. Vill inte se mer av dessa vita flingor.

Har nu på förmiddagen lämnat en leksugen storebror på dagis, veckohandlat, städat och tvättat. Nu sover han den lille och jag ska inom kort fortsätta med skolarbetet. Mannen sitter brevid och knappar på sin dator, arbeter hemifrån idag.

Imorgon ska vi ha ett litet 1-års kalas här. Min lillebror och sambo kommer också och hälsar på. Middagen blir barnvänlig "TIngvalla Maritas" köttbullar med potatismos och lingon. Vi måste ha någon liten tårta för annars är det inte kalas. I de goda köttbullarna har man bla potatismos och kolsyrat vatten, de blir supergoda. Lägger ut recept när tillfälle ges. Det finns massor av recept på köttbullar men detta är det godaste jag sprungit över.

Veckan i övrigt blir ganska hektisk, skola torsdag och fredag, föräldrarmöte på torsdag och kalas på lördag. Eftersom mannen har seriepremiär med fotbollen så får vi förbereda lite på fredag och jag göra resten på lördagen. Har äntligen bestämt mig för vad buffén ska bestå av men eftersom en del av gästerna är här inne och läser håller jag tyst om den än så länge. Tänkte egentligen beställa tårta men hittade ett tårtrecept på tasteline.com som såg smarrigt ut så det ska jag testa.

Dagens:  Med beröm kan man komma långt

Från full rulle till vila!

186449-61186449-62

Allting händer på en gång. Blomsterkrukorna töms, tidningar rivs i bitar, storebrors rum invaderas, tvättstugan inspekteras och sedan när allt och lite till är slutfört då är det vila som gäller.

Storebror ligger i soffan och slöar, jag sitter vid datorn, han den lille sover och solen börjar titta fram. Det blir nog fotboll klockan 17 ändå.

Trevlig söndag!

Loppor

Blev några småfynd i form av ljusstakar. Vi får väl se om de kommer till nytta eller om de går på loppis igen. Det fortsätter att regna, regna och regna. Hade jag kunnat så hade jag bäddat ner mig i sängen med en god bok men har inte riktigt tid till det. I juni månad ska jag börja läsa böcker som jag själv väljer igen. Just nu är det bara skol-böcker och jag har inte tid för annat. En eller annan inredningstidning hoppar med i sängen när jag går och lägger mig för kvällen.

Dagens: Att säga NEJ är att säga JA till sig själv.

Något att lyssna på

Har ni möjlighet så lyssna på något som sångaren Jason Mraz sjunger, min favorit är låten I´m yours

Tyskungen...

snart kommer den. Måste först läsa färdigt Olycksfågeln. Författaren till dessa böcker är Camilla Läckberg. Min favorit fram till nu av hennes böcker är Stenhuggaren. För er som inte har läst någon av hennes böcker kan jag väl kortfattat beskriva dem som lättlästa kriminalromaner.

Titta gärna in på hennes blogg:
www.lackberg.blogspot.com/

Klockan 12 skulle jag egentligen åka på loppmarknad men i detta väder vet jag inte om jag är så sugen. Men tänk om jag hade fyndat precis det där som jag så länge velat ha (vet inte riktigt vad det skulle vara). Klockan 17 är det fotboll men i detta väder sitter jag inte där och förfryser. Brrrr!!!

Hej S&J i Stockholm, nu kommer vi snart!

186449-58186449-60

Min lampa...

som lyser porrigt rosa/rött i hela hallen. Nu är den på plats. Den har tidigare hängt i min mormors hus. Det blev tidigt bestämt att jag skulle ha lampan men någon gång under hennes flytt i höstas så försvann lampan, den är nu återfunnen och hänger i vår hall. Jag misstänker ibland att det är mannen som gömde lampan långt in i mormors nya förråd under flytten men när jag letade efter påskpynt så fann jag lampan. Den lyser i en mysig rosaröd färg men jag gillar den, fråga mig inte varför men den känns väldigt personlig.

186449-57

Denna påskdag har tillbringats hos mina föräldrar. God fisksoppa, goda vitlöksostmackor och en god chokladbärpaj till dessert. Nu är magen mätt och huvudet lite trött. Min mormor blev hämtad av lillebror och var med i några timmar tills lillebror körde henne hem. Hon är trött och orken är inte riktgit där. Från att ha varit pigg, oerhört verbal och mån om sig själv och nästan alltid om andra är hon nu väldigt förändrad efter den stroke hon fick i december. Hon har blivit näst intill återställd, mycket träning bakom och mycket träning framför sig har hon. Vi hopppas alla att våren och sommaren ska få henne att känna lite livslust igen. Sen måste kanske även vi inse att hon har blivit gammal och lider av sviterna efter sin stroke.

Nu väntar jag på att Mankell filmen Innan frosten ska börja. Vill bara tillägga att min man var statist i denna film. Han var polis och arbetade i hela 5 dagar med filmen. Han klipptes sedan bort men en liten sekvens finns kvar...en röst bakom ett skåp som på klingande skånska säger - Är Kurt eller Lisa här? Det är min man det!!!
De ringde även till nästa film och ville ha honom med som statist men när regissören fick se foto på honom ringde de åter och sa -Tyvärr, du är för snygg tycker regissören. Han är rädd för att du kommer att ta mycket plats i filmen.
Ha ha ha! Om detta är sant eller  omdet fanns någon annan anledning får vi aldrig veta men jag tror absolut att det var för att han är för snygg.

Natti, natti!

Om ni som jag älskar London...

gå in och få lite tips på denna sida: http://www.expressen.se/resor/1.626506.

Detta är årstiden då man ska passa på att åka till London, parkerna är underbara, all shopping, all god mat och mycket mer. Mannen och jag har varit i London tillsammans 2 gånger. Sista gången var storebror med och att ha småbarn med sig till en storstad är inte det lättaste. Speciellt inte en nästan 2-åring som inte vill åka vagn och som håller på att släppa blöjan. Storebror badade dock mitt i fontänen på Trafalgar Square och hade jätteroligt. Mannen vill aldrig mer åka till London och jag åker gärna dit 1 gång per år.

Smaken är som baken...olika!

Nu har vi vaknat...

utsövda, eller så gott som. Storebror sover hos mormor och moffor. I skrivandets stund hjälper han moffor att riva deras uterum..., indirekt hjälper jag ju till då eftersom det är min son. Han den lille vaknade första gången vid 8-tiden, mannen gjorde välling och hämtade sedan in tidningen. Vi låg i sängen och läste och han den lille sprang runt och yrade. Efter en stund kom han upp i sängen igen och vi somnade om alla tre. Vaknade 10.45, fick dåligt samvete och ringde för att höra hur storebror mådde. Han hade badat och ätit pannkaksfrukost (det får man hos mormor) och nu hjälpte han moffor.

Påskafton bjöd på fest hos vänner. Det var trevligt, god mat och roliga samtal. Sedan hände en del konstiga saker och jag var glad att det bara var att sätta sig i bilen och köra hem. Konstiga saker kan hända oss alla!

Nu ska vi snygga till oss lite, äta frukost, köra till mina föräldrar samt på vägen dit köpa lite fikabröd. Klockan 16 är det fisksoppa med tillbehör hos mina föräldrar. Ska bli gott och trevligt!

En av storebrors kompisar ringde nu på morgonen och ville leka. När mannen berättade att han inte var hemma utan att han var hos sin mormor och morfar och att de fick leka en annan dag muttrade kompisen - jaja då !, sen la han på.

Grattis till Tikka (osäker på stavningen ) som blev mamma inatt.

Dagens: Att hålla tyst är att hålla med

Test...bildkollage

186449-49186449-52
186449-51186449-53186449-54186449-55186449-56
 På bilderna ser ni barn, bror, brors sambo och kompis

På onsdag är det dags...

186449-47186449-48
...han den lille fyller 1 år. Detta ska vi fira med släktkalas lördagen därpå. Tänk vad tiden går fort. Tänk att det är snart ett år sedan som jag efter  17 dagar över tiden och 3 dygns värkar för första gången fick möta denna lille kille som nu säger mamma, pappa, bapp och Haij (hej!). De senaste dagarna har han börjat gå riktigt bra, går nästan hela tiden.

(på 2 graviditeter har jag gått 38 dagar över tiden!!!)

Alla dessa bilder...

som ligger på datorn/cd-skivor. Det är så roligt att ta fram dem och titta. Här bjöds även ni på några av våra minnen.

Gårdagens middag var mycket god. Grillad karré med vitlökspotatis, vitlökssås och grönsallad. Gissa om här doftar vitlök i detta hus. Det dracks lite gott vin till maten. En extra gäst tittade förbi och det hela blev hur trevligt som helst. Kvällen bjuder på påskfest i vad som kallas "Sommarbyn" Ett skogsparti med några stugor. Vårt uppdrag är att ta med en Janssons frestelse. Sen blir det väl en massa sill och annat. Hoppas mest på annat för sill är inte en av mina största favoriter.

Storebror ska till mormor och morfar och detta ser han fram emot. Extra populärt är det eftersom han den lille inte ska med till mormor och morfar, detta tycker storebror är toppen. Då får han vara i fokus precis hela tiden.

Receptet på potatisen fick jag av kusinen och det delar jag med mig här och nu:

God potatis till grillat

Koka valfrimängd potatis nästan färdiga.
Töm över potatisen i en braspanna och dela dem lite slarvigt med en sked.
Gör en blandning på flytande smör, vitlök, salt, peppar, persilja och lite olja.
Häll denna blandning över potatisen och låt stå en stund.
Ställ sedan in potatisen i ugnen på ca 225 grader.
Tiden varierar men jag tror vi hade dem inne ca 20 minuter.
GOTT!

När Jansson är gjord tänkte vi ta oss en promenad i skogen, hoppas att även ni har tillfälle att i denna helg umgås och ta det lugnt.

Dagens: Dagens möjligheter klipper av gårdagens misstag

Killarna

186449-46

Mannen

186449-45

Härlig bild!

186449-44
Min mormor och pojkarna

Bröderna

186449-43

Pang, pang!

186449-42
High Chaparall sommaren 2006

Heja Sverige!

186449-41
Pappa åkte till Tyskland med kompisarna och såg matchen på riktigt. Storebror hejade från soffan.

Vart tar tiden vägen?

186449-40

En goding!

En god liten drink så där före maten:

Päroncognac (Xanté)
Frusna bär, jag använde mango och hallon.
Sprite

Gör så här:

Mixa falfri mängd Xanté med de frusna bären. Blanda gärna i lite mynta också.
Häll upp i glas och fyll sedan på med valfri mängd sprite.

Drick och njut!

Dagens: Ett vänligt ord kostar ingenting

Fotbollsfruns krönika

Här kommer den...
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1040325,00.html

Min man spelar inte fotboll på någon elitnivå men är man hjälptränare i ett div.4 lag och har kontrakt på det så är det träning 2-3 kvällar i veckan + match på helgen som gäller. Mannen kommer att spela säsongen ut men sedan lägger han det på hyllan. Jag har vant mig, när vi träffades spelade han både handboll och fotboll och då var det träning alla dagar i veckan. Det hela gjorde att jag också blev lite av en träningsnarkoman, dock har detta lagt sig något och nu motionerar jag mest för att må bra och för att kunna unna mig lite mer i mat och godisväg lite då och då.

Storebror börjar att bli stor nu och tycker inte längre att det är lika roligt när pappa är hemma om i 20 minuter innan det är dags för träning. När sedan mannen kommer hem igen efter några timmar då sover barnen. Som sagt jag är van men kan nu börja längta till när fotbollen inte längre tar upp så mycket tid av våra liv. Visst, måste man få lov att han sina intressen men tiden måste också räcka till och i en familj måste man ta hänsyn till varandra.

Mannen fick nytt jobb i februari månad. Ett jobb som tar tid, kräver mycket  men som mannen tycker är förbannat roligt. Jag stöttar honom fullt ut i detta. Själv väntar jag mig en uppbackning när jag förhoppningsvis efter examen i januari 2008 börjar jobba. Då kan det inte finnas någon fotboll 4 dagar i veckan, det är vi båda medvetna om.

Hur jag nu egentligen fixar heltidsstudier, mammaledighet och 2 barn vet jag inte riktigt. Mina föräldrar ställer upp genom att passa de små grynen när jag måste till skolan och sen när mannen är hemma då fixar mannen med barner och jag med mitt skolarbete.

Sen är det ju så här att i takt med att barnen växer så är det mycket mer socialt kring dem som också ska hinnas med. Kompisar kommer hit och leker titt som tätt. Man vill själv kunna umgås mycket med sina barn och hitta på saker. Som tur är älskar storebror fotboll vilket gör att vi ser de flesta matcher som mannen/pappa spelar. Storebror hänger med in i omklädningrummet efter match. Han sjunger med grabbarna och känner sig som en av grabbarna. Alla är väldigt snälla emot honom och tar hand om honom. När mannens lag förra året vann sin division, vem var då med på det stora lagfotot  i tidningen iförd matchtröja, jo storebror!


Morgonstund har guld...

Nu ska jag snart möta upp en god vän och tillsammans ska vi avverka slingan i skogen. Ska bli trevligt att få en liten pratstund och samtidigt motion.

Gårdagen bjöd på lite pyssen och mycket mat. Det var trevligt. Storebror målade svarta läskiga ägg och han den lille bara stoppade allt i munnen. Jag målade ägg med hjärtan på, så tjusiga så.

Mannens syster lagar alltid god och lite annorlunda mat. Åt något kok på kikärter, bönor, machesallad, potatis, lime mm. Det var mycket gott! Ska se om jag kan få receptet och lägga ut här.

Denna dag bjuder på förutom motion, fotboll och grillning. Det ska nog bli 1-2 glas vin till maten också. Precis lagom för mig för annars blir jag så himla trött (åldern?) Mannens syster bjöd på lingon/blåbär snaps igår,jag körde bil och även näsan i flaskan. Doftade ljuvligt, jag som inte gillar snaps måste nog testa detta när tillfälle ges.

Nu måste jag nog hoppa på järnhästen och mötta upp min vän.

Skrives....

Bröllopstankar

Jag är lyckligt gift och funderar inte på att göra om det men....

Många gånger försvinner tankarna bort till just denna dag. Det var fantastiskt, roligt, rörande, underbart och mycket mer. Det krävde oerhört mycket planering in i minsta detalj och en hel del pengar. Var det då värt det? JA!!! Till alla er som går i bröllopstankar, som ännu inte upplevt denna dag, alla bröllop fyllda med kärlek mellan brudpar och från släkt och vänner, kan det bli annat än bra?

Storleken på bröllopet eller mängden pengar det kostar har ingen betydelse, det ska bara vara en dag som blir precis som brudparet hoppas.

Mitt i alla vår planering, endast några dagar ifrån den stora dagen fick vi ett kort från ex-kollega och hennes familj. På kortet stod:

Se det som ett tips från två som varit med om det stora: andas djupt, njut och glöm all planering för en stund: skapa en alldeles egen bubbla av lugn och kärlek, mitt i allt det stora.

Dessa ord fanns i mina tankar hela denna dag. Vi har fantastiska vänner och en fantastisk familj/släkt som gjorde denna dag underbar.Toastmastern skötte hela festen galant. Vad gjorde vi då? Jo vi njöt!

Slutligen,skriv ner dessa ord från x-kollegan och använd dem.




Korsord är sällskap men...

Var hos min mormor på en kort visit. Att besöka äldre människors boning med två små barn är inte lätt. Man springer bara runt, tillrättavisar och fångar in. Stress! Mormor var nog lika glad att vi åkte igen och detta visade hon verkligen. När min mamma kom för att hämta henne för trippen till kyrkogården så ställde de inte besöket dit på grund av den mindre stormen som härjar ute för tillfället. Mamma körde och köpte lite fika till sig och mormor, när hon kom tilbaka så inte så mycket som tittade mormor upp utan hon fortsatte läsa/lösa korsord. När kaffet var framdukat då kom hon, satte sig ner, sa inte ett ord. Det här med att gnälla för att aldrig någon kommer och hälsa på.....

Ringde min kusin för att fråga om receptet på de goda potatisarna i ugn som de ibland har till grillat. Glömde helt bort att fråga om receptet. Får ringa i morgon istället.

Nu ska vi åka och påskpyssla men först ska jag gå ut och skaka lite mattor om inte vinden redan har blåst bort både mattor och skit.

Ses....!!!


Tandläkarbesök och Ragnsells

Storebror var hos tandläkaren idag. Han fullständigt pratade bort 30 minuter, storebror inte tandläkaren. Han frågad om precis allt (vilket är bra i måttlig mängd), lyckades bita tandsköterskan lite och klökas för att de ...stoppade ner fingrarna i min hals ju!!!. Allt gick bra, han hade jättfina tänder och som belöning fick han en tandborste och två klistermärken. Egentligen fick man bara ett men eftersom det var påsk och storebror frågade så snällt om han kunde få två för det var svårt att välja, så fick han två.

När vi sedan kom hem ringde grannen på dörren och informerade oss om att soptömningen var igår istället för idag. Hur ska man veta detta frågade jag när jag något irriterad ringde till kommunen. Vi går ut med det i radio och på vår hemsida. Läs nedan vad som stod på deras hemsida:


På långfredagen den 6 april hämtas inget avfall. Inkörning kommer att ske under veckan vilket innebär att alla som har ordinarie soptömning på fredag påskveckan får tömt sopkärlen tidigare i stället. Tömning på måndag Annandag påsk sker som vanligt. 

Kom ihåg att ställa ut sopkärlen i god tid!

Vår soptömning är torsdagar, det står inget om detta. Efter mitt samtal med kommungubben så kom den gröna Regnsells bilen efter 15 minuter och hämtade våra sopor.

Tack för det!


Glad...

186449-38

...påsk

186449-37

...önskar vi er!

186449-36

Vad man har omkring sig

När jag väcktes av mannens klocka imorse så kunde jag sedan inte somna om igen. Då började jag fundera över vad våra närmaste vänner har för yrken. Vilken blandning!

Frisör, ingenjör x 2, byggnadsingenjör, lärare x 4, passkontrollant, biståndshandläggare, snickare x 3, folkhälsopedagog, polis, butikschef, fastighetsförvaltare, säljare, butiksbiträde, undersköterska, lagerarbetare/truckförare, takläggare, vårdare, förskollärare, ekonom,doktorand, narkossjuksköterska,marknadsassistent, elektriker, miljövetare, kontorist och barnskötare.

Jag har säkert glömt något yrke men OJ!, vi kan ju nästan bygga ett helt samhälle tillsammans.

Nu ska jag snabbt och lätt städa av huset och sedan klockan 10 har storebror en tid hos tandläkaren. Vi ska försöka hinna med ett litet besök hos min mormor också idag. Mormor och min morfar skulle firat 60-årig bröllopsdag just denna dag. Mamma och mormor ska åka till minneslunden och lägga en blomma till morfar. Jag tittade i min vigselring ( för många år sedan fick jag mormor och morfars vigselring, en enkel och fin guldring.  Till vårt bröllop byggde jag på ringen med en likadan ring fast i vitt guld och sedan sattes en sten dit) och mycket riktigt 5/4 1947.


Nu håller vi tummarna för att vädret blir bättre under påskdagarna och inte att förglömma...


Dagens: Vänta inte på tillfället, ta det!


Dela med dig!

När tillfälle ges brukar jag titta på Oprah Winfrey på TV3. Jag kan ibland tycka att denna kvinna med allt vad hon gör kan bli lite väl mycket ibland men en sak är säkert hon gör många människor lyckliga och hon har massor med pengar som hon har tjänat alldeles själv. För dessa pengar gör hon mycket bra saker samtidigt som hon lever livet. Precis så ska det vara.

I ett av sin program fick hela publiken varsitt bankkort med 1000 dollar på. Dessa pengar skulle de spendera på någon som behövde det. De fick alltså inte använda det till sig själva utan det var tänkt att genom att göra en god gärning skulle de få i gåva att de skulle må så mycket bättre.  Idag presenterades en del av de gärningar som människor ur publiken hade gjort med sina 1000 dollar.

Om du fick 10.000 kronor att spendera på någon som behövde det vad skulle du då göra för dessa pengar?

Jag kan inte säga exakt vad jag skulle göra men jag vet genom mitt blivande yrke att det finns många fattiga barn i Sverige. Det är inte längre en självklarhet att ha mat på bordet varje dag eller att få nya kläder när de gamla är sönderslitna. Det är inte självklart att man på skolutflykten kan få med sig 20 kronor till godis/glass, det är inte ens självklart att man kan ha egen matsäck med sig på utflykten. Nu är detta ändrat och det är skolan som ska förse barnen med mat på utflykten.  Visst är det tragiskt att det ska vara på detta sätt? Anledningen till fattigdom kan vara många men om vi bortser från dessa så är det slutligen barnen som lider, de som försöker komma med bortförklaringar för att skydda sina föräldrar och som lägger sig på kvällen med oro och magont. Dessa barn vill jag hjälpa.

Tack och lov så mår majoriteten av barnen i Sverige bra men skänk gärna en tanke eller gör något för de barn som behöver det mest. Alla barn behöver behöver kärlek och omtanke men vi får inte se det som en självklarhet att det är något som alla barn får.

Nu ska jag och gå och pussa på min stora son och sedan ska vi läsa saga. Just nu hör jag hur han spelar vackert på sin lilla gitarr. Han har precis varit hos mig och ställt frågor om döden. När hjärtat slutar slå och dagarna är slut då dör man mamma, men man ska vara jättgammal, gammal, gammal,gammal och skrynklig, som mormor Inga (min mormor) fast ännu mera gammal, eller hur mamma?

Pussa och krama om barnen!


Vackra blommor!

186449-35

Från vårt bröllop

186449-34
Visst är denna bild härligt? Undrar var jag var...aha!...oaletten

Mitt barn skriker!

Han den lille skriker så högt och då menar jag högt. Inte för att han är ledsen utan för att han säkert tycker att det klingar bra. Det gör riktigt ont i öronen och vi vet inte hur vi ska få honom att sluta.  Under merparten av eftermiddagen har han skrikit och jag kan säga att nu har jag fått huvudvärk.  Helt OTROLIGT vad ungen skriker högt. Storebror brukar säga -Sluta nu -----! Jag tappar mitt tålamod och du kanske får flytta...(sen viskar han till oss, man kan väl inte flytta bebisar väl?)

Snälla han den lille sluta skrika! Vi hör dig och vi ser dig, SLUTA!=)

Glad påsk!

Idag har jag varit i skolan hela dagen och han den lille har varit med mig. Inte klokt vad en söt liten 1-åring kan få de gamla stofilerna att falla på knä och leka baby. Vi har haft grupparbete så jag har inte haft med han den lille på någon föreläsning. Det hela gick bra även denna gång, han åt, lekte och sov faktiskt en stund.

Storebror fick vara på dagis, detta gillar han verkligen men...idag skulle hans dagis samarbeta med ett annat och det är inte något som killen som inte gillar förändringar tycker är särskilt roligt. Allt gick bra och när jag hämtade klockan 15 så fick vi en kompis med oss hem på lek några timmar.

Middagen är avklarad, mannen var hemma i 20 minuter och sedan var det dags för fotbollsträning och nu  tittar storebror på "Bompa" och han den lille bara går runt och är allmänt glad.

Imorgon börjar påsken så smått. Mannen har konferens till 14 och sedan är vi bjudna till hans syster i Malmö på lite pyssel och mat.  På långfredagen spelar mannen fotboll och sedan kommer min bror och sambo hit, vi ska grilla om vädret tillåter. Påskafton är det fest hos vänner, storebror vill vara hos mormor och morfar och han den lille följer med oss. Påskdagen är det middag hos mina föräldrar och då kommer även min mormor. Annandagpåsk, då är det fotboll igen. Sådär, nu var helgen avklarad! Det ska bli riktigt trevligt med påsk och allting kommer att ske i lugnt tempo, även om det ser något hektiskt ut.

Idag fick jag lära mig något nytt av storebror. Han är för tillfälligt väldigt intresserad av hur saker och ting fungerade förr, men idag var det han som informerade mig om följande: I Indien förr när de inte kunde gå då red de på varandra. Dagispersonalen nekar till att de har sagt något om detta och jag kan bara undra var han har fått det ifrån.

Nu ska snart barnen i säng och mamma ska vila en liten stund innan kvällsjobbet börjar. Måste skriva loggbok över dagens grupparbete och sedan borde jag avsluta mitt forum till distanskursen.

Dagens: Skvallen är inget annat än nyheter som springer av sig själv

Enkel och god soppa med tillbehör

Detta recept fick jag ifrån min favorit TV-kock, Leila Lindholm.

Majssoppa

1 burk majs
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
2 dl lätt creme fraiche
2 tks tacokrydda
salt,peppar och olivolja

1. Låt majsen torka av på papper
2. Lägg dem i en het panna och låt de bli gyllenbruna
3. Salt, pepper och olivolja på majsen
4. I med majsen i en kastrull, häll på vattnet och de övriga ingredienserna
5. Koka upp, mixa soppan
6. Servera gärna med följande tillbehör

Quesadilas

4 stora tortillabröd
200 g mozzarella, helst den fastare sorten för pizza
1 paket lufttorkad skinka
1kruka basilika
1/2 mild röd chilifrukt
salt och olivolja till stekningen

1. Fyll bröden med godheterna, valfri mängd.
2. Stek på låg värme, dela och servera.

Smaklig spis!

Boktips

Köpte denna bok när storebror var ca 1 år. Den innehåller lättlagade rätter och även lite hur man ska äta för att må bra (det som vi alla redan vet=) Om man har små barn som precis har börjat äta "riktigt"mat så finns det även recept för dessa. Boken innehåller även fina bilder.

Mat för barn och deras föräldrar - Latifa Lindberg

Dagens: Vi förlorar mycket av oss själva när vi försöker ha det som andra

Middagstips!

En av mina bloggvänner har under sin korta tid som "bloggare" delat med sig av nyttiga husmorstips och nu en trevlig variant av pannkakor.  Igår testade jag ättika i vittvätten, visst, mannens skjortor blev krispigt vita. Tack! Idag har jag precis avslutat stekningen av Annas pannkakor. Anna, jag snor receptet från dig och delar med mig till mina vänner. Håll till godo:

4 port.

2 dl dinkelmjöl/vetemjöl
1 1/2 tsk salt
4 dl mjölk (jag använde becelmjölk)
3 ägg
4 grovt rivna morötter
4 grovt rivna potatisar
lite hackad persilja
matfett att steka i

Sås: 2 dl gräddfil med valfri mängd lingonsylt.

Blanda hälften av mjölken med mjöl och salt. Vispa slätt. Tillsätt äggen och resterande mjölk, vispa lätt. Blanda ner rivna grönsaker och persilja. Grädda! Servera med knäckebröd och pålägg.

Imorgon ska jag testa kikärter (även detta tips från Anna). De ligger i blöt nu.

Nu är det middag!

Skitunge!

DSC00119.JPG 
Vid utevistelse är nappen alltid inne i munnen för att mamma ska slippa finna sniglar i han den lilles mun.

Morbror och han den lille.

DSC00120.JPG
Morbror och han den lille.

Kärlek!

För några månader sedan när han den lille var ca 8 månader bestämde jag och mannen oss för att nu skulle vi lämna honom och storebror några timmar för att tillsammans kunna avnjuta en god middag på en restaurang. Allt gick bra  med att lämna barnen, de vinkade glatt och mormor och morfar kände sig säkra med den innehållsrika bilagan som följde med han den lille. Jag hämtade upp mannen på jobbet och sedan parkerade vi bilen, gick en kort runda på stan innan det var dags att gå och äta.

På mindre än 1h lyckades jag och mannen stoppa i oss x-antal tapasrätter,vin, vatten, dessert och kaffe. Vi skulle ju prata men nej, vi åt och åt. Sen tittade vi på varandra och sa i kör -Ska vi hämta barnen nu så hinner vi kanske med lite fredagsmys (godis och kramar) tillsammans med barnen. Att umgås med barnen är både roligt, lärorikt och man får massor av uppskattning och kärlek. När barnen har somnat för kvällen får jag och mannen tid tillsammans och det är viktigt.

Visst sliter jag mitt hår ibland och är alldeles slutkörd men allting betalas när man av storebror vid nattningen får en stor kram, en stor puss och får höra orden -Mamma du är söt och jag älskar dig! Eller när man har varit ute och slängt soporna och han den lille slänger sig på golvet när han hör att dörren öppnas igen. -Ejjj (hej!) säger han sedan kryper han i full fart med ett stort leende fram och vill upp.

UNDERBART! Det är underbart att vara förälder, vad väntar ni på?=)

Ska vi slåss?!

Gå in här http://www.googlefight.com/ och se vem som vinner.


...och det bara fortsätter!

Det vackra vädret alltså. Idag har vi, trots att jag sa att jag inte skulle, köpt vårblommor till fönderlådorna. Det blev jättefint. Besökte för första gången idag www.rosenhagen.se/ Ett bra ställe med kunnig personal. Innan detta besök blev det/ www.bo-ohlsson.se

Nästa helg, alltså helgen efter påsk,ska vi ha 1-års kalas för han den lille. Eftersom mannen spelar match denna dag så är det jag och bara jag som gör maten och förbereder inför kalaset. Vi har gått från att beställa till att nu göra maten själva (vilket vi alltid gör).Buffé är det vi har tänkt oss och grillad kyckling och lite annat i köttväg brukar funka men nu behöver jag lite inspiration till olika tillbehör. Har någon några bra recpet som är enkla att göra?

Storebror äter pytt i panna från igår, han den lille sitter i stolen och skriker och mannen gör god pastasås med kyckling och pinjenötter. Middagen blev både delad och senarelagd idag. Mannen och storebror körde till tippen och jag och han den lille körde till ICA för att veckohandla.

Nu ska barnen snart sova, mamma och pappa ska äta, pappa ska jobba vidare och det borde egentligen jag också gjort men det blir kanske en promenad i vårkvällen istället.

Nu ska vi ut i trädgården!

DSC00117.JPG
Nu ska vi ut i trädgården!

Årets första bränna!

Jaha, då har man ännu en gång lyckats med att låta solens stråla vila lite för länge i ansiktet. Vet inte hur det gick till men vid närmare eftertanke så har jag varit ute nästan konstant i 2 dygn. Härligt!

Även denna dag började med en skön promenad i rask takt. Åter i hemmet bestämde jag mig för att köra till mina föräldrar och hämta hem barnens gunga. Sagt och gjort.Väl där plockade vi upp lite trägolv också. Även detta fick plats i släpet.  Mannen var hemma och fixade för dagens lunch med svärföräldrarna. Sedan har det krattats och lekts hela dagen. När han den lille sov eftermiddag så stod vi ett tag och krattade men kom sedan på att nu kan vi ju faktiskt sätta oss ner och inte göra någonting. En liten stunds vila blev det. Imorgon går släpet till tippen med allt ogräs och alla gamla buskar.

Igår grillade vi ryggbiff som mannen marinerat med en massa godsaker. Som tillbehör hade vi kidneyböner som var honung och limemarinerade. Bönerna blandades sedan med en god  gremolatta. Mannen hade även grillat endiver som sedan när de var färdiga marinerades med en god hemmagjord tomatsalsa.  Mums!

Veckan som kommer är det påsklov men storebror ska ändå göra ett litet inhopp på dagis på onsdag eftersom min skola inte har påsklov. Han den lille som inte börjar dagis förrän i september får följa med mig.

Vi som inte för så länge sedan fortfarande bodde i lägenhet tycker att detta med trådgård och hus är toppen. När dagen i trädgården var slut fick barnen gå in och hoppa i badet. Man såg knappt att det var dom, så smutsiga var de. Ytterkläder mm slängdes i tvättmaskinen och sedan i torktumlaren, hur har jag kunnat leva så länge utan torktumlare? Tack mamma och pappa för den fina 30-års presenten. Är det ett tecken på ålderdom när man blir toklycklig när presenten innehåller en torktumlare?

Storebror har fler plåster i ansiktet idag än vad han hade igår. Dagens vurpa skedde i en nerförsbacke och farten var hög. Tack för att cykelhjälmar finns! En stor bula med skrapsår i pannan och händerna uppskrapade. Många tårar och det kan man förstå. Stackars liten!